pt

Kunstexpositie 't Ponton

In september hielden wij een kunstexpositie die in het teken stond van dementie. Bewoners, vrijwilligers en medewerkers waren welkom!

Deze was te bezichtigen in ons woonzorgcentrum. Het was een boeiend project tussen mensen die verblijven in ’t Ponton én de mensen die er werken.

Wij wisten voordien niet goed wat wij er ons dienden bij voor te stellen. Het resultaat is verbluffend, mooi, triest en troostend vervat in beeldvorming in de brede zin van het woord.

Dementie is een onderwerp dat ons allen (in-) direct raakt. Wij leven, wonen, werken elke dag opnieuw samen met mensen met dementie. ‘Wij’ staat hier voor iedere betrokkene en dat is niet alleen de persoon met dementie zelf. Via dit kunstproject willen ‘wij’ elkaar ontmoeten en nodigen wij elkaar uit om in dialoog te gaan over deze dagelijkse realiteit: leven, wonen, werken met mensen met dementie.

Nieke Swennen, medewerker Squatina en kunstenares, kreeg de kans om binnen ons huis dit kunstproject leven in te blazen samen met bewoners en medewerkers. Het was een traject van bijna 12 maanden. Nieke zag het als een warme ontmoeting met mensen met dementie en hun naasten in ’t Ponton.

Dementie kan veel verdriet veroorzaken maar het omgaan met deze aandoening kan ook een mooie invloed hebben. Zij zag in het woonzorgcentrum beide aspecten en dat vindt zij heel bijzonder. Zij voelde de nood om samen met alle betrokkenen uit te beelden wat dementie doet met een mensenleven.

pt

Wist je dat?
Werelddag-dementie in het leven geroepen werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Al sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst.

Graag willen wij ook een oprecht woord van dank richten tot al diegene die hun steentje hebben bijgedragen. Nieke, Brigitte, alle bewoners, medewerkers en de ‘werkgroep dementie’ onder leiding van Heidi Heldenbergh, referentiepersoon dementie. Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.

Omdat het zonde zou zijn om deze expositie slechts éénmalig tentoon te kunnen stellen kunnen wij met veel trots melden dat er een vervolg komt in 2023. De expositie zal ook voor het ‘grote’ publiek te bewonderen zijn in januari 2023. Deze kunstexpositie is mogelijk door het project ‘dementievriendelijk Oostende’.

Hierover laat meer.

pt
pt

adl Cluster & VTI Oostende vieren inspirerende samenwerking

adl Cluster en VTI Oostende kijken trots terug op een prachtig traject van samenwerking dat een mooie transformatie heeft gebracht in het ADL Cluster Oostende. Deze gezamenlijke inspanning benadrukt het belang van inclusie, maatschappelijke betrokkenheid en levensvreugde in het hart van onze badstad.

lees meer alle berichten

Samen tegen eenzaamheid: klein gebaar, grote impact

Help je mee aan het creëren van een warme, verbonden gemeenschap?

Eenzaamheid aanpakken begint met eenvoudige, liefdevolle gebaren. Of het nu gaat om een vriendelijk 'hallo', een telefoontje naar een oude bekende, of het buitenzetten van de vuilnisbak voor de buurman – elk gebaar telt!

Samen kunnen we bruggen bouwen, harten verwarmen en eenzaamheid aanpakken. Maak jij samen mee het verschil?

lees meer alle berichten